Kierkegaard, Søren

Kierkegaard, Søren

Søren Kierkegaard


Søren Aabye Kierkegaard (Deens: [sɶːɐn ˈkʰiɐ̯ɡ̊əɡ̊ɒːˀ]; Kopenhagen, 5 mei 1813 – aldaar, 11 november 1855) was een 19e-eeuws Deens filosoof, protestants theoloog en cultuurcriticus. Omdat hij in zijn filosofisch werk het belang van persoonlijke keuzes en betrokkenheid benadrukt, wordt Kierkegaard vaak gezien als de wegbereider of eerste vertegenwoordiger van het existentialisme.
Kierkegaards denken wordt gekenmerkt door een unieke complexiteit vanwege zijn anti-systematische en vaak literaire benadering van de filosofie. Veel van zijn filosofische en theologische werken publiceerde hij bijvoorbeeld onder verschillende pseudoniemen en elk van deze "auteurs" schreven vanuit een ander filosofisch standpunt. Deze techniek stelde Kierkegaard in staat om verschillende manieren van denken en leven voor te stellen die overeenkwamen met zijn drie fasen van existentie: esthetisch, ethisch en religieus.
Deze indirecte en ironische stijl van schrijven stelde wetenschappers voor een probleem wanneer ze Kierkegaards definitieve visie op de dingen wilden achterhalen. Kierkegaard zocht deze dubbelzinnigheid echter bewust op, omdat hij wilde dat zijn lezers zelf keuzes zouden maken in plaats van zich te richten naar universele wetten of voorschriften van religieuze instituten. Hij schreef zijn lezers dus niets voor, en vertrouwde erop dat zij de waarde van zijn ideeën voor hun eigen leven zouden bepalen.


Lees hier alle over S. Kierkegaard


Product vergelijk (0)


Het goede komt van boven - Søren Kierkegaard

Het goede komt van boven - Søren Kierkegaard

Het goede komt van boven van Søren KierkegaardKierkegaards toespraken 2'Het goede' lijkt een oeverlo..

€ 15,90

Pakket Begrip Angst plus leesgids - Vigilius Haufniensis, Andries Visser

Pakket Begrip Angst plus leesgids - Vigilius Haufniensis, Andries Visser

Pakket Begrip Angst plus leesgids van Vigilius Haufniensis en Andries VisserKierkegaard, of zijn pse..

€ 29,95

Een stil moment - Kierkegaard

Een stil moment - Kierkegaard

Een stil moment | Kierkegaard ‘Een stil moment… Kierkegaard’ is een geschenkboekje met quotes van d..

€ 9,99

Weergeven 1 t/m 3 van in totaal 3